Slovo „whisky“, které je odvozeno od gaelského „uisge beatha“, doslova znamená „voda života“. Základní dělení whisky probíhá na „malt“ a „grain“. „Malt whisky“ se destiluje pouze ze sladovnického ječmene, zatímco „grain whisky“ obsahuje i ostatní obiloviny, a to pšenici, žito a kukuřici, ale i část ječmene (nesladovaného).
Další dělení je na „single malt“ a „blended“. „Single malt whisky“ je pouze kombinací ječmene, vody, kouře z rašeliny a dubových sudů jedné konkrétní palírny a tak můžete nasát onu originální esenci určitého místa. Většina whisky však patří do kategorie „blended“ a nezřídka obsahuje i desítky druhů „malt“ sladů (asi 40%), avšak ještě větší část zaujímá kombinace z „grain whiskies“ (asi 60%).
Při degustování se whisky nejčastěji pije s trochou čisté vody, tak totiž dosáhnete uvolnění všech chutí a vůní tohoto nápoje.